Hvad er Chr. Hansen?

Chr. Hansen er en global bioscience-virksomhed, som udvikler og fremstiller naturlige ingredienser til fødevarer, kosttilskud, den farmaceutiske industri, som udvikler og fremstiller medicin, og til landbrugssektoren. Chr. Hansen udvikler og producerer fx enzymer, mælkesyrebakterier og naturlige farver. Solrød Biogas modtager eluat fra Chr. Hansen.

Chr. Hansens logo

Fig. 21 Chr. Hansens logo

Hvad er eluat?

Hvordan ser eluat ud?

Eluat eller mælkevalle er et restprodukt fra fremstilling af mælkesyrebakterier. Bakterierne bruges blandt andet til mælkeprodukter, mad til spædbørn, fødevarer, kosttilskud, slankeprodukter, fedtfattige fødevarer, is og foder til husdyr.

Mælkevalle/eluat er en hvid opløsning, som indeholder store mængder vand. Vandet er opløsningsmiddel for alle de andre komponenter i vallen.

Fig. 22 Eluat transport

Fig. 22 Eluat transport

Fig. 22a Eluat tank

Fig. 22a Eluat tank

Fig. 22b Eluat fra Solrød Biogas

Fig. 22b Eluat fra Solrød Biogas

Mere om eluat/mælkevalle

Eluat indeholder vand, mælkesyre – laktat, eddikesyre, kulhydratet mælkesukker – laktose, protein, fedt samt mineraler som kalk samt fosfor og magnesium.

Omkring 70 % af tørstoffet i eluat består af kulhydratet – laktose. Det er et disakkarid, som er opbygget af de to monosakkarider glukose og galaktose. Alle kulhydrater består af grundstofferne C, H og O.

I eluat er der også proteiner, som er kæder af aminosyrer. Aminosyrer, består af grundstofferne C, H, O og N.

Eluat indeholder også lidt fedt. Det består af grundstofferne C, H og O og er opbygget af et glycerolmolekyler og tre fedtsyrer.

Fig. 23 Molekylemodel af laktose C12H22O11

Fig. 23 Molekylemodel af laktose C12H22O11

Fig. 24: Molekylmodel af aminosyren leucin C6H13NO2 i mælkevalle.

Fig. 24 Molekylmodel af aminosyren leucin C6H13NO2 i mælkevalle.

Fig. 25 Molekylmodel. Et fedtmolekyle består af et glycerolmolekyler og tre fedtsyrer.

Fig. 25 Molekylmodel. Et fedtmolekyle består af et glycerolmolekyler og tre fedtsyrer.