Hvad er biogas?
Biogas er en brændbar blanding af gasser bestående hovedsageligt af metan og kuldioxid, som det er muligt at omsætte til energi. Udvinding af biogas sker gennem en biologisk proces, hvor organisk materiale omdannes til biogas i et ildfattigt miljø. Biomassen består af biologiske restprodukter, tang og fedtemøg fra strandrensning samt husdyrgødning fra nærliggende landbrug.
Hovedbestanddelene i rå biogas er ca. to tredjedele metan og en tredjedel CO2. De kan udnyttes direkte som brændstof i for eksempel en gasgenerator, der kan producere el. Gasgeneratoren kræver køling, der medfører opvarmet kølevand. Via en varmeveksler overføres varmen i kølevandet til vand, der kan anvendes som fjernvarme til opvarmning af boliger og kontorer eller til industriproduktion.
Miljø og klima
Biogas fra husdyrgødning og organiske restprodukter er et CO2-neutralt brændsel. Det bidrager til at reducere udledningen af drivhusgasser, når det erstatter fossile brændsler som kul, olie eller naturgas.
Men ikke nok med det. Biogasproduktionen medfører en bedre håndtering af landbrugets husdyrgødning, hvilket ligeledes reducerer udledningen af drivhusgasser og udvaskning af næringsstoffer til vandmiljøet.
Co2-neutralt brændsel
Når planter vokser, optager de CO2 fra atmosfæren, og kulstoffet i CO2’en anvendes som byggesten i planterne. Derefter omdannes planterne måske til dyrefoder og bliver spist af en gris. Nu er kulstoffet i grisen, og en del af det kommer videre ud i gyllen og ind i biogasanlægget, hvor det omdannes til metan og CO2. Når biogassen anvendes som brændsel, udledes CO2’en igen til atmosfæren.
Den udledte CO2, modsvares dermed af den mængde CO2, som planterne optog fra atmosfæren, da de voksede.
Dermed er biogas et CO2-neutralt brændsel, som recirkulerer CO2 og modvirker ophobningen af drivhusgasser i atmosfæren, når det erstatter fossile brændsler.
Reduceret udvaskning og ophobning af næringsstoffer
Næringsstoffer som fx. kvælstof udvaskes fra gylle og kunstgødning til vandmiljøet, og løber derefter fra jorden ud i vandløb, søer og kystnære vande.
Når næringsstoffer udvaskes til vandmiljøet, eller tang får lov at rådne på stranden, giver det næring til alger, der begynder at vokse. Hvis der kommer næring nok, kan algerne vokse så meget, at de forbruger al ilt i vandet omkring dem, så der opstår iltsvind. Det kan igen medføre en såkaldt bundvending, hvor alt levende dør, både i vandet og nede i havbunden.
Genanvendelsen af tang og opsamlingen af gylle til brug på biogasanlægget løser således to problemer på én gang – både udvaskning og ophobning af næringsstoffer fra landbrug og strand.
Teknikken bag
Solrød Biogas anvender velkendt teknologi, hvor råmateriale – tang fra stranden, organiske restprodukter fra fødevareindustrien og gylle fra landbruget – udrådnes i et iltfattigt miljø. Den centrale proces i biogasanlægget foregår i reaktortankene. Her er bakterier, som ved en temperatur på ca. 45 grader omdanner det organiske materiale til biogas. Efter at biomassen er afgasset i reaktortankene, bliver den lagret og herefter leveret til landbruget i form af gødning.
Biogassen leveres til tre forskellige aftager.
For det første leveres biogassen til Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS), hvor den anvendes i en gasmotor der producerer elektricitet og varme. Elektriciteten afsættes på elmarkedet, mens varmen distribueres via det lokale fjernvarmeselskab Solrød Fjernvarme a.m.b.a til forbrugere i Solrød Kommune. Eventuelt overskudskapacitet leveres ud på VEKS’s regionale fjernvarmenet.
For det andet leveres biogassen til Solrød Fjernvarmes egen lokale gasmotor på Havdrup Varmeværk. Her indgår gasmotoren i samspil med andre grønne forsyningskilder til at sikre grøn fjernvarme til Havdrup.
For det tredje leveres biogassen til Solrød Bioenergi ApS’s opgraderingsanlæg. Her renses gassen inden den sendes ud på naturgasnettet, hvorved den anvendes som kilde til varmeforsyning i husstande med gasfyr.
Sådan gør vi
Solrød Biogas udvinder bæredygtig energi fra organisk materiale – biomasse – gennem en kontrolleret proces, hvor restproduktet kan anvendes som gødning i landbruget.
Her er en oversigt over de forskellige trin i processen:
Leverandører