Grønne ambitioner

Affald, miljø, klima, energi. Der er mange komplekse udfordringer at tage fat på for danske kommuner. Etableringen af Solrød Biogas er et initiativ, der imødegår flere af dem og leverer en række miljø- og klimafordele på både kort og lang sigt.

Tang og ålegræs skyller ind på kysten i Solrød. Hvis tangen får lov at ligge for længe begynder det at rådne og give lugtgener. Vi kalder det fedtemøg. Med etableringen af Solrød Biogas kan tangen nu indsamles kontinuerligt og leveres til biogasanlægget som en råvare til biogasproduktion og gødning. Det reducerer lugtgener til gavn for kommunens borgere. Ved at fjerne tangen bliver Køge Bugt mindre belastet af næringsstoffer, som i dag er et stort problem for vandmiljøet. Tangens kredsløb i Solrød er et godt eksempel på cirkulær økonomi.

Fra biogas til energi

Solrød Biogas producerer vedvarende energi og er bl.a. en energikilde til den lokale varmeforsyning.

Biogasanlægget bidrager til at opnå Solrød Kommunes ambitiøse klimamål om at reducere kommunens drivhusgasser med 70 procent inden 2030. Solrød Biogas fortrænger brugen af fossil energi (kul, olie og naturgas) og erstatter det med CO2-neutral energi (biogas) til produktion af el og varme. Det nedbringer mængden af drivhusgasser og bidrager dermed til at løse klimaproblemet.

Biogassen anvendes også i transportsektoren, hvor den erstatter diesel som brændstof. I landbrugssektoren bidrager restproduktet fra biogasanlægget til at reducere drivhusgasser fordi det kan anvendes som et klimavenligt alternativ til fossilt produceret kunstgødning. Ved at udrådne organiske restprodukter fra fødevareproduktion o.a. i lukkede tanke i et biogasanlæg reduceres udledningen af metan til atmosfæren, og det gavner både klimaregnskabet i landbrugs- og industrisektoren.

Grønne resultater

Solrød Biogas bidrager til kommunens ambitiøse klimamål. Bl.a. svarer biogasproduktion til knap halvdelen af Solrød Kommunes borgeres forbrug af el og varme.

Profilvideo for Solrød Biogas A/S

Temaet for videoen er ”fra fedtemøg til energi” og tager afsæt i, hvad der startede det hele og hvilke tanker, bevæggrunde og visioner, der har ført frem til, at visionen er blevet realiseret, så der i dag står et biogasanlæg i Solrød. Det vidner om kommunens rolle som en ambitiøs og ansvarlig klimaaktør.

I fokus er det succesfulde offentlige-private samarbejde mellem industrien, landbruget, forsyningssektoren, lokale foreninger, forskningsverdenen og kommunen.

Fra idé til realisering

Bestyrelsen

Niels Hörup, Borgmester Solrød kommune, Solrød Biogas

Niels Hörup

Formand

1. Viceborgmester Solrød Kommune (V)

Kaj Holm, Direktør, Solrød Biogas

Erik Larsholt

Bestyrelsesmedlem

Direktør

Hans Odder, bestyrelsesmedlem, Solrød Biogas

Hans Odder

Bestyrelsesmedlem

Driftschef

Claus Madsen, Bestyrelsesmedlem, Solrød Biogas

Henning Christiansen

Bestyrelsesmedlem

Tidligere byrådsmedlem (H)

Jens Fiskbæk, Bestyrelsesmedlem, Solrød Biogas

Jannik Jensen

Bestyrelsesmedlem

Bestyrelsesformand VoresSolrød

Materialer og dokumenter

Hent

Miljøgodkendelse fra Solrød Kommune - påbud om revurdering grundet BAT

Solrød Kommune meddeler ny afgørelse om miljøgodkendelse, som erstatter tidligere meddelte vilkår for godkendelse i det omfang, disse fremgår af afgørelsen. Det sker på baggrund af af EU-Kommissionens direktiv om BAT-konklusioner (best available technology).
Hent
Hent

Viden om os - lige til at hænge op

Hent, hæng op og få viden om Solrød Biogas' udvikling, processer og påvirkning for den grønne omstilling.
Hent
Hent

Vedtægter for Solrød Biogas

Læs vedtægterne for Solrød Biogas, som vedtaget ved selskabets stiftelse den 28. maj 2014.
Hent
Hent

Afgørelse om ikke-VVM-pligt - ændring og udvikling af Solrød Biogas A/S

Solrød Biogas har ansøgt Solrød Kommune om godkendelse efter Miljøbeskyttelsesloven til ændring og udvikling af virksomheden. Solrød Kommune vurderer at den ansøgte ændring og udvidelse ikke vil medføre en væsentlig påvirkning af miljøet i forhold til det allerede vurderede projekt. Afgørelsen er derfor at der ikke skal gennemføres en VVM-vurdering. Læs hele baggrunden for afgørelsen her.
Hent
Hent

Tillæg til miljøgodkendelse af Solrød Biogas A/S

Tillægget gælder en udvidelse af anlæggets kapacitet til behandling af biomasse, herunder med nye typer biomasse, samt etablering af energianlæg med en kapacitet på mere end 1 MW. Tillægget til miljøgodkendelsen indeholder godkendelsesbrevet, vilkår, Solrød Kommunes vurdering af ansøgningen samt en begrundelse for afgørelsen.
Hent
Hent

Miljøgodkendelse

I forbindelse med implementering af Solrød Kommunes Varmeplan samt Klimaplan for Solrød Kommune 2010-2025, er der undersøgt mulighed for opførelse af et biogasanlæg baseret på restprodukter fra pektin- og carrageenanproduktion fra virksomheden CPKelco i Ll. Skensved, tang fra strandrensning i Køge Bugt samt husdyrgødning fra svin og kvæg.
Hent
Hent

Tillæg til kommuneplan

Formålet med forslag til tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2009-2021 er at udlægge en ny ramme, der definerer den fysiske afgrænsning af samt de overordnede anvendelsesmuligheder for rammeområdet til teknisk anlæg som biogasanlæg med tilhørende funktioner. Kommuneplantillægget er i overensstemmelse med hovedstrukturens retningslinjer i Kommuneplan 2009-2021. Således tilføjes kun nye rammebestemmelser som tillæg til Kommuneplan 2009-2021.
Hent
Hent

Lokalplan

Klimaplan for Solrød Kommune 2010-2025 præsenteres en række konkrete forslag til projekter og initiativer, der bidrager til en reduktion af drivhusgasser. Et af disse forslag er etablering af et biogasanlæg. På denne baggrund har Solrød Kommune og CPKelco indgået et samarbejde om etablering af et biogasanlæg i Solrød Kommune. Denne lokalplan har til formål at skabe det planmæssige grundlag for etableringen af biogasanlægget.
Hent
Hent

Forundersøgelse

I forbindelse med implementering af Solrød Kommunes Varmeplan samt Klimaplan for Solrød Kommune 2010- 2025, er der undersøgt mulighed for opførelse af et biogasanlæg. Opførelse af et biogasanlæg vil potentielt medvirke til en betydelig reduktion af drivhusgasemissioner, da biogas er et CO2-neutralt brændsel.
Hent
Hent

VVM-redegørelse

VVM-redegørelsen fra Solrød Kommune, der indeholder Ikke-teknisk resumé, projektbeskrivelse, beskrivelse af alternativer, miljøpåvirkninger, visualiseringer og metode. 150 sider.
Hent
Hent

Rapport om Solrød Biogas

Få et større indblik i de udfordringer og anbefalinger, der ligger bag planlægningen og implementeringen af et biogasanlæg samt de vigtige erfaringer, som Solrød Biogas har opnået gennem processen fra den indledende idé til den aktuelle konstruktion af anlægget i Solrød Kommune i følgende rapport. 36 sider. (Kun på engelsk).
Hent