At få redskaber til at fremme den grønne bevidsthed i udviklings- og mellemindkomstlande var målet, da en gruppe af ni nationaliteter i regi af et Danida-projekt blev vist rundt på Solrød Biogas. Især biogasanlæggets brug af restprodukter blev fremhævet som inspirerende 

Mali, Uganda, Indonesien … Solrød Biogas summede af liv, da 20 mennesker med ni forskellige nationaliteter for nyligt var på rundvisning på biogasanlægget.

Besøget var en del af en længere studietur i Danmark med deltagere fra Danida-programmet ’Partnering with Denmark’, hvor målet er at fremme samarbejdet mellem Danmark og udvalgte udviklings- og mellemindkomstlande.

Denne specifikke tur har et overordnet tema, der handler om grøn vækst, klima og bæredygtighed. Målet er at give deltagerne redskaber til at fremme klimabevidstheden i deres respektive lande og at øge kendskabet til problematikker omkring grøn vækst, fortæller Henrik Borgtoft Pedersen, der er biolog og seniorrådgiver hos Niras, der faciliterede turen, som bragte deltagerne rundt i hele Danmark.

Østerbro, Lejre, Samsø – og Solrød

Således oplevede deltagerne, der var fløjet til Danmark fra Mexico, Columbia, Mali, Uganda, Indonesien, Kenya og Tanzania, blandt andet en gåtur i Klimakvarteret på Østerbro, et visit på en svinefarm i Lejre, flere dage på Samsø, besøg hos Landbrugsministeriet – og altså også rundvisning og oplæg hos Solrød Biogas i Lille Skensved.

I stedet for blot at sidde og modtage undervisning eller fare fra den ene rundvisning til den anden, kombinerer vi oplæg og ekskursioner med gruppearbejde. Vi håber, at turen kan være med til at åbne op for et mindset, der hiver deltagerne ud af kassetænkningen, oplyser Henrik Borgtoft Pedersen.

”Tænk, at et lille land er så langt fremme”

Der blev ivrigt noteret, fotograferet og stillet spørgsmål under rundvisningen på biogasanlægget. Og flere deltagere fortalte, hvordan de havde samlet værdifuld viden på deres tur rundt i Danmark.

Tænk, at et lille land kan være så langt fremme. Det håber jeg, at vi kan lære noget af i Kenya. Især det her med at de offentlige myndigheder arbejder sammen med private virksomheder – og har succes med det, lød det fra Eric Deche, der er Principal Environmental Educations Officer hos Kenyas miljøministerium.
Han pegede helt konkret på Solrød Biogas’ brug af restprodukter til at fremstille biogas og gødning, der så kommer tilbage til industrien og landmændene.

Håber, at viden kan gives videre

Eric Deche blev bakket op af tanzaniske Langelika Soka, der arbejder for en organisation, som rådgiver landbrugsvirksomheder i Tanzania.

Selv om Danmark på flere måder ligger langt fra Tanzania, så føler jeg, at jeg kan drage hjem med en masse brugbar viden omkring, hvordan landbruget kan bruge restprodukter. Det er en viden og et kendskab, jeg håber, jeg kan give videre til landmændene i mit hjemland, sagde Langelika Soka.

Ansvar over for omverdenen

At Solrød Biogas kan inspirere ikke blot nationalt, men også internationalt er noget, bestyrelsesformand og borgmester Niels Hörup er stolt over:

Vi er langt fremme, når der kommer til grøn energiproduktion. Det giver os faktisk et ansvar for at lære omverdenen om de positive resultater, vi har opnået hos Solrød Biogas. Hvis vi vil være sikre på, at verden bliver bevaret til de næste mange generationer, er det nu, der skal sættes ind med en større klimabevidsthed, siger Niels Hörup og forklarer, at biogasanlægget i Lille Skensved derfor er indrettet til at modtage og undervise gæster.