Vision
Affald, miljø, klima, energi. Der er mange komplekse udfordringer at tage fat på for danske kommuner. Etableringen af Solrød Biogas er et initiativ, der imødegår flere af dem og leverer en række miljøfordele på både kort og lang sigt.
Solrød Biogas skal mindske problemer med lugtgener ved stranden fra tang og alger ved at fjerne materialet og anvende det i biogasproduktionen. Ved at fjerne tangen vil Køge Bugt blive mindre belastet af næringsstoffer, som i dag er et stort problem for vandmiljøet. Det vil mindske havforureningen.
Anlægget reducerer desuden brugen af fossil energi til produktion af el og varme. Det nedbringer mængden af drivhusgasser og bidrager dermed til at løse klimaproblemet. Restprodukterne kan anvendes til gødning i landbruget som erstatning for kunstgødning, der typisk fremstilles ved brug af fossil energi.
Solrød Biogas bidrager på denne måde til at opnå Solrød Kommunes ambitiøse klimamål om at reducere kommunens drivhusgasser med 55 procent inden 2025.
Ambition
Profilvideo for Solrød Biogas A/S
Temaet for videoen er ”fra fedtemøg til energi” og tager afsæt i, hvad der startede det hele og hvilke tanker, bevæggrunde og visioner, der har ført frem til, at gasflammen nu vejer over Åmarken i Solrød. Fokus er således lagt på baggrunden, mens perspektiveringen er det succesfulde offentlige-private samarbejde samt profilering af Solrød Kommune som en ansvarlig og ambitiøs klimaaktør.
Når så mange samarbejdspartnere skal indgå, er det vanskeligt at producere en kort video, som oftest forventes ved anvendelse på online platforme. Følgende video indfrier imidlertid de psykologiske målsætninger med at fremhæve og inddrage de involverede parter i biogasprojektet, der har gjort det muligt at realisere visionen om etablering af et biogasanlæg.
Fra idé til realisering
september 2016
CP Kelco og Solrød Kommune forsætter samarbejdet
”CP Kelco og Solrød Kommune forsætter nu det offentlige og private samarbejde mod etablering af et biogasanlæg. Solrød Kommune er en af de kommuner med de højeste miljø- og klimamål, hvor der ønskes at reducere CO2 udledningen med 50% inden år 2025 og etableringen af et biogasanlæg er et meget vigtigt skridt på vejen til målopfyldelsen.”
BIGADAN som totalentreprenør
”Der er underskrevet kontrakt med Bigadan A/S, som har totalentreprisen på etableringen af anlægget og driften de første fem år af anlæggets levetid. Solrød Biogas A/S er blevet etableret i et tæt samarbejde med CPKelco, VEKS, Chr. Hansen, Bigadan A/S og landbruget. Projektet modtager ligeledes projektstøtte fra bl.a. EU, Region Sjælland og Vækstforum.”
Besøg af Jeppe Kofod
EU-parlamentsmedlem Jeppe Kofod aflagde et besøg forbi Solrød Biogas for at høre mere om de erfaringer, Solrød Kommune og de private partnere havde gjort sig med det unikke anlæg. Jeppe Kofod udtrykte en stor begejstring for projektet og tog mange interessante ideer og erfaringer med tilbage til Bruxelles efter besøget.
Besøg af Rasmus Helveg Pedersen
Tidligere Klima- og Energiminister, Rasmus Helveg Pedersen, besøgte Solrød Biogas A/S’s byggeplads og kaldte det for et flot projekt. ”Det er interessant, at I vil sammensmelte så mange kilder. Og spændende at landbrug og industri går sammen med en kommune om at løse en opgave som denne”, sagde ministeren, da han havde hørt formanden for Solrød Biogas, borgmester Niels Hörup, gennemgå projektet.
november 2015
2015, november: Firedobbelt Columbusæg
Både EU-kommissionen og den danske regering roste Solrød Biogas A/S ved den officielle indvielse. Lars Christian Lilleholt, minister for Energi, Forsyning og Klima, Vincent Berrutto fra EU-kommissionen og Niels Hörup, borgmester for Solrød Kommune og formand for Solrød Biogas A/S, var alle mødt op for at klippe den røde snor. Lilleholt beskrev anlægget som et nærmest firedobbelt columbusæg.
september 2015
2015, efterår: Åbent hus for borgerne
Den nylagte asfalt var dårligt tør, da flere hundrede nysgerrige borgere fra Solrød og interesserede gæster kom til åbent hus på Solrød Biogas A/S. Der var arrangeret guidede ture, hvor gæsterne blandt andet fik muligheden for at høre om idéen bag anlægget og dets processer, samt hvordan biogasproduktionen foregår.
august 2015
2015, sensommer: VEKS vil aftage gassen fra Solrød Biogas
2015, august: Opstart af Solrød Biogas A/S
Solrød Biogas modtager det første kvæggylle fra landbruget samt eluat fra Chr. Hansen. Senere fyldes såkaldt podemateriale på. Både kvæggyllen og podematerialet fungerer som opstartsingredienser til at hjælpe den bakteriologiske proces i gang på biogasanlægget. Efterfølgende starter gasproduktionen.
februar 2015
januar 2015
december 2014
2014: 12 års aftale med Bregentved Gods
Solrød Biogas indgår aftale med Sjællands største gods – Bregentved – om en årlig leverance af 80.000 ton afgasset biomasse. Aftalen mellem Bregentved og Solrød Biogas er en vigtig forudsætning for biogasanlæggets drift, da Bregentved vil aftage over 40% af den årlige mængde af den afgassede biogas fra anlægget.
september 2014
maj 2014
2014 – Solrød Biogas A/S etableres
januar 2014
2014: Fase 2 – Et skridt tættere på anlægget
Der ansøges om tilskud til etablering af anlægget ud fra udvalgt anlægskoncept, leverancesystem og placering. Der blev fastlagt metoder, udstyr og udstyrsleverandører og biomasseleverancer samt gennemarbejdet et grundlag til myndighedsbehandling og opstillet en tids- og handlingsplan for implementeringen. Der blev også udarbejdet en forretnings- og finansieringsplan samt prospekt.
januar 2012
Miljøgodkendelse i hus
I forbindelse med implementering af Solrød Kommunes Varmeplan samt Klimaplan for Solrød Kommune 2010-2025 undersøges muligheden for opførelse af et biogasanlæg baseret på restprodukter fra CPKelco og Chr. Hansen, tang fra strandrensning i Køge Bugt samt husdyrgødning fra landbruget. På baggrund af dette har Solrød Kommunes Teknik og Miljø ansøgt om miljøgodkendelse til Solrød Biogasanlæg. Miljøgodkendelsen blev givet af Miljøministeriet.
januar 2011
januar 2008
2008: Fra tang til energi
Ideen om et biogasanlæg kom sig delvis af, at lugten fra rådden tang generede de lokale omkring Køge Bugt. I forbindelse med Solrød Kommunes ambition om at styrke den grønne omstilling i kommunen opstod ideen derfor om at etablere et biogasanlæg, som kunne anvende det opskyllede tang, organiske restprodukter og husdyrsgødning til at producere grøn energi.
Bestyrelsen

Niels Hörup
Formand
Borgmester Solrød Kommune (V)

Kaj Holm
Direktør
Uddannet maskinmester og mere end 30 års erfaring fra energi- og varmesektoren. Sideløbende med den daglige ledelse af Solrød Biogas A/S, er han driftschef på Solrød Fjernvarme.

Hans Odder
Bestyrelsesmedlem
Solrød byråd (C)

Claus Madsen
Bestyrelsesmedlem
2. Viceborgmester Solrød Kommune

Jens Fiskbæk
Bestyrelsesmedlem
(DF)

Lene Stevnhoved
Bestyrelsesmedlem
Solrød byråd (V)
Dokumentation